SOCIAL MEDIA

 SOCIALMEDIA 10 makkelijk toepasbare tips


 die je verder helpen om je naamsbekendheid daarmee kopers van jouw speciale producten en diensten op internet uit te breiden en te vergroten. 

  • 1: Gebruik de kansen die Sociale Media biedt.

    Het is belangrijk om je eerst te verdiepen in het voor jezelf kenbaar maken van je eigen doelgroep en de kenmerken van de verschillende platforms.

    Verplaats je in jouw doelgroepen en specificeer eerst nauwkeurige beschrijving voor jezelf van jouw doelgroep. 

    Maak je doelgroep herkenbaar, tastbaar. Jouw eigen content is niet voor iedereen; daarom pas je content aan voor jouw specifieke doelgroep. Miljoenen sociale media gebruikers is het belangrijk duidelijk te krijgen wie van die miljoenen gebruikers tot jouw eigen doelgroep behoren. 

    Doordat jouw doelgroepen goed duidelijk gespecificeerd is, ga je content maken die past bij hun leefstijl, wensen en interesses van je doelgroep. Hierdoor vergroot je de kans op wisselwerking met je doelgroep, dit is het doel dat je wil bereiken door sociale media, door aandacht te trekken voor jouw unieke services, producten en diensten.


  • 2: Richt je op je verzamelde doelgroep.

    Verzamel informatie nodig over doelgroep waar die je gaat benaderen door gebruik te maken van de tools die sociaal media kanalen bieden en verkrijg door filteren inzichten over je verzamelde doelgroepen en hoe zij zich gedragen. De verkregen informatie brengt inzicht en vormt goede basis voor de omschrijving de personen waar je op richt. Ook bieden deze inzichten belangrijke informatie over daarop volgende interacties. Onderzoek daarna welke content per actie succesvol kan zijn en gebruik deze kennis voor produceren van toekomstige berichten.

  • 3: Kies sociale media provider die bij je past

    Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn  zijn al jaren toonaangevende Sociale Media. 

    Dat maakt deze platformen interessant om jouw producten en diensten te promoten en jouw naamsbekendheid te vergroten

    Als start richt je op een van de bovengenoemde doelgroepen, Facebook is voor particulieren die willen starten met promoten interessant.


  • 4: Creëer content die past bij jouw specifieke doelgroep

    Jouw specifieke content bestaat uit verschillende vormen van informatie die interessant is om met anderen gedeeld te worden. Het is een breed spectrum van informatie, te verkrijgen allerlei kanalen zoals e-mail nieuwsbrieven tot foto’s op Facebook en video’s op YouTube.

    Iedere promotie vraagt zijn eigen contentvorm en je bezoekers verwachten een bepaald type content te vinden op in jouw promotie. Bezoekers zijn erg kritisch over de inhoud van jouw content die per media wordt gepubliceerd. 


  • 5: Vertel je eigen verhaal, jouw story en richt je daarmee op je doelgroep.

    Op sociale media verwachten mensen jouw eigen verhaal het verhaal over jouw unieke service of diensten; jouw story.  Door middel van jouw verhaal creëer je een gevoel over je dienst of product dat signaal, emotie oproept. Een verhaal spreekt tot de verbeelding van je doelgroep en wordt beter onthouden dan platte data. Ondersteun je verhaal zoveel mogelijk met tastbare visuele content.  Door jouw eigen story te vertellen vergroot je herkenbaarheid, samenhorigheid kun je mensen binden, verleiden en tot CTA is [call to action] actie te ondernemen. Voer je eigen verhaal voor een gehele en constante beleving en vind daarmee je doelgroep.

  • 6: Interactie, met wat wie en hoe?

    Nu duidelijk is wie je doelgroepen zijn, waar zij zich bevinden en welke content zij verwachten, kan het lastig zijn om te beginnen met het creëren van content. Een contentkalender biedt hierbij de uitkomst. Hierin maak je een overzichtelijke planning waarin je verschillende onderwerpen en soorten content per sociale media kanaal opneemt. Gelukkig bieden de meeste sociale media kanalen de mogelijkheid om content vooruit te plannen. Zo bouw je een buffer op en voorkom je het risico zonder content te komen zitten. Een andere handige tool die je hierbij kan helpen is Buffer. Hiermee koppel je eenvoudig al je sociale media kanalen binnen één platform en kun je content makkelijk op datum en tijd vooruit plannen.

    Bij het opstellen van een planning kun je nadenken over geschikte content per seizoen, dag van de week, bepaalde acties en promoties en verwante onderwerpen die passen bij je merkverhaal, en dit alles in het jasje van je huisstijl. Onderzoek wanneer jouw doelgroep het meest actief is door de inzichten van je sociale media kanalen te bestuderen. Zo zorg je ervoor dat jouw content zeker wordt gezien door een groot gedeelte van je doelgroep.


  • 7: Stuur regelmatig berichten en reageer op de reacties.

    Je doelgroep wil graag meer te weten komen over producten en diensten. Door regelmatige berichten via je sociale mediakanalen wordt je doelgroep zich bewust van jouw bestaan en wek je interesse bij hen op. Stuur daarom regelmatig minimaal een keer per week een bericht of foto.

    Ja, een reactie op je bericht! Al je harde werk wordt beloond. Dit is het moment om deze interactie om te zetten in een waardevol contactmoment. Laat blijken dat je er bent voor je bezoekers door een reactie terug te schrijven, te retweeten of het bericht te delen. Hierdoor creëer je een band met je doelgroep en laat je blijken dat je geïnteresseerd bent in hun mening.


  • 8: Creëer betrokken content

    Het voornaamste doel wat je met je sociale media kanalen wil bereiken is interactie met je doelgroep. Wat beweegt hen, waar denken zij over na en wat wensen zij van jou? Om hierachter te komen zul je content moeten creëren die betrokkenheid uitlokt. Deel interessante feiten, tips en vraag naar de mening van je volgers. Verrijk je content altijd met relevant beeldmateriaal.

  • 9: Focus op je doelgroep en houd de aandacht van je volgers vast!

    Mensen raken snel verveeld. Door de grote hoeveelheid content die er tegenwoordig te vinden is zijn mensen minder snel onder de indruk. Om te voorkomen dat jouw berichten onopgemerkt blijven kan je afwisselen door verschillende soorten content door elkaar te gebruiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van video of zelfs live video, infographics, cinemagraphs (een foto waarin een gedeelte beweegt), quotes casestudies en white papers. Wees creatief met je content, hierdoor val je op en blijf je interessant.

  • 10: Gebruikers gegenereerde informatie en content is veel waard!

    Interactie met je doelgroep is het hoofddoel van sociale media, gegenereerde informatie en content is veel waard. Dagelijks worden er alleen al in Nederland duizenden berichten gedeeld door miljoenen sociale media gebruikers. Waarom zou je hier niet slim op inspelen door je volgers betrokken te maken bij jouw bedrijf of van je product. Vraag interactie van je volgers door hen bijvoorbeeld korting actie aan te bieden of  creëer een speciaal hiervoor een hashtag. Hiermee verlaag je de drempel en genereer je op een eenvoudige manier betrokkenheid voor jouw merk of product.

Vragen of Zoom DEMO
Share by: